header

Unix

Från början ett operativsystem för servrar som måste fungera dygnet runt. Driftsäkert, virusfritt  och säkert. Hanterar flera använbare på en dator, stora diskvolymer, backupsystem och stora nätverk.
Nu finns ett antal varianter för hemanvändare och PC. OpenBSD är ett av de säkraste OS man kan hitta.
Unix är dock inte ett förstaval för okunniga användare även om nyare versioner är mer användarvänliga.

Linux

"1991 skapade den finlandssvenske  programmeraren Linus Torvalds en Unix-liknande kärna för PC-datorer som han släppte fri på internet."
(från wikipedia.org)

Linuxanhängare hävdar envist att Linux inte är en Unixkopia trots att Sun Microsystems släppte stora delar av sitt Solaris som inlemmats i alla dagens Linuxversioner. Det finns heller inte en grundläggande funktion i Linux som inte funnits i Unix i minst 20 år.

Linuxkärnan paketeras med ett antal hjälpprogram och det finns 3 huvudvarianter.
Debian, RedHat och SuSE

Baserat på dessa har sedan 100-tals varianter av Linux dykt upp. Vissa skräddarsydda för att t.ex. köra en brandväggs dator, ett backupsystem eller fungera på en speciell typ av hårdvara.

Open SuSE
 SuSE används mest av företag. Stabilt men känns lite "tungt" att hantera.


Ubuntu
Skapat för hemanvändare och för att vara enkelt att köra. Flera varianter finns för skolor och äldre datorer. Stabilt med 4 års support på vissa versioner.

 Linux Mint
En version som försöker vara så komplett och användarvänlig som möjligt med Adobe Flash, stöd för trådlösa nätverk, avkodare för filmformat mm redan är installerat. Bygger på Debian/Ubuntu.300+ andra versioner

 många specialanpasade för ett visst ändamål, för speciell hårdvara eller useende och många för de som vill ha frihet att konfgurera allt själv.
Unix & Linuxpuffy


suse


ubuntu


mint


zorin


Fördelar med Linux

mycket få virusproblem

helt gratis

massor av program

driftsäkert
(prova att starta om existerar inte)


snabba uppdateringar
(ingen väntan på ett servicepack)

mycket bra felsökningsfunktioner

oändliga möjligheter att skräddarsy sin datorVad händer i en dator ?

En dator kör 3 typer av program

BIOS, ett litet pgm som finns i alla datorer och startar när strömmen slås på. Det kollar alla hårdvara, minnen, diskar osv, signalerar om något är fel eller letar upp ett startpgm för själva operativsystemet från disk, USB, CD/DVD eller från nätet.


Operativsystemet (OS) sköter all kommunikation mellan olika delar i datorn med hjälp av drivrutiner (små pgm som hanterar t.ex. disk eller grafikkort). Flyttar data mellan disk, minnen och processor, läser av tangentbordet, skriver till skärmen, läser skriver till USB-portar osv.

Tilläggsprogram

Program för ett visst ändamål, oftast finns flera olika att välja mellan. En del kommer med som en del av OS-utgåvan t.ex. CD-brännarprogram, filmuppspelare, webläsare m.fl

Andra köps eller hämtas från gratisarkiv på nätet.
Kontorsprogram som Office från Microsoft eller OpenOffice som är ett gratisprogram.
Rit/bildprogram som Photoshop från Adobe eller GIMP som är gratis.
Webläsare som Firefox, Opera m.fl där de flesta är gratis.

I Windows kan det dock vara svårt att ta bort vissa tilläggsprogram helt då de gjorts till en del av operativsystemet, lägga till nya kan man dock göra.
Till hemsidan